Liefhebben in Vrijheid

Aanleiding en achtergrond
Jaarlijks leggen betrokken vrijwilligers van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland op 4 mei tijdens de Dodenherdenking een krans voor vervolgde LHBTI+ slachtoffers van WO II. De kransen, die eigenlijk geen kransen zijn, hebben de vorm van een driehoek.

De roze driehoek werd in de verschillende kampen gebruikt om homoseksuelen aan te duiden. Dit symbool is later door de homo-emancipatiebeweging gekaapt en ingezet als symbool voor deze beweging. Een zwaar symbool beladen met haat verloor op die manier haar kracht en kreeg juist nieuwe betekenis in de vorm van hoop en bevrijding.

Op het lint aan de krans staat de tekst: ‘Regenboognetwerk Flevoland’ en ‘Liefhebben in vrijheid’

Financiering
In vijf van de zes Flevolandse gemeenten wordt een dergelijke krans gelegd. In elke gemeente is dit financieel en organisatorisch anders georganiseerd. Zo wordt in Almere een bijdrage gevraagd aan de verschillende leden van het LHBTI+ platform, in Zeewolde draagt Welzijn de kosten en Lelystad ontvangt een bijdrage vanuit COC Zwolle. De financieringsstructuur is nodeloos ingewikkeld.

Door de financiering en organisatie anders in te richten hopen we deze processen soepeler en efficiënter te laten verlopen. Hierdoor kan de aandacht die dit project nodig heeft verlegd worden naar de communicatie eromheen en het gegeven dat deze kransen worden gelegd bekend raken bij een breder publiek. Het betreft hier een, nog steeds, onderbelichte geschiedenis.